香港玄學大廣場

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4385|回復: 14
打印 上一主題 下一主題

精 打 細 算 : 平 貴 護 膚 品 效 用 差 距 不 大

為 了 護 膚 , 女 士 們 往 往 毫 不 吝 嗇 購 買 名 牌 護 膚 品 。 然 而 , 皮 膚 保 養 得 很 好 的 皮 膚 科 醫 生 史 泰 祖 , 卻 坦 言 自 己 不 會 花 費 太 多 金 錢 護 膚 , 因 貴 價 護 膚 品 效 用 與 廉 價 的 差 距 不 遠 , 「 成 日 收 到 名 牌 贈 品 , 用  都 唔 覺 有 太 大 分 別 。 」
秋 冬 來 臨 , 史 泰 祖 說 保 濕 產 品 只 需 含 石 蠟 、 甘 油 或 礦 物 油 等 廉 價 物 質 , 便 可 以 鎖 住 皮 膚 水 份 , 保 持 表 皮 角 質 層 濕 潤 , 這 些 物 質 價 錢 廉 宜 , 又 足 以 讓 皮 膚 與 乾 燥 說 再 見 。

麥 皮 粉 可 止 痕 癢
另 外 , 史 泰 祖 又 提 供 民 間 護 膚 秘 方 , 「 俗 名 叫 豬 油 膏 、 即 係 emulsifying ointment ( 乳 化 軟 膏 ) , 滋 潤 效 果 好 犀 利 ! 」 對 極 乾 燥 的 皮 膚 如 腳  等 效 用 特 別 顯 著 , 而 且 價 錢 大 眾 化 , 「 但 藥 房 、 百 貨 公 司 唔 會 擺  當 眼 位 置 , 因 為 咁 平 , 佢  賺 得 少 。 」 塗 保 濕 品 時 , 份 量 不 必 太 多 , 用 後 皮 膚 不 感 乾 燥 , 表 示 份 量 足 夠 。
「 我 成 日 有 名 牌 贈 品 , 用 落 感 覺 好  , 又 滑 又 香 , 但 潤 膚 效 果 就 同 平 價  差 唔 多 。 唔 係 話 一 定 唔 好 買 貴  , 經 濟 能 力 夠 咪 買  。 」 史 泰 祖 提 醒 市 民 可 參 考 護 膚 品 品 牌 的 外 國 網 站 , 「 好 似 美 國 對 護 膚 品  聲 稱 管 制 好 嚴 格 , 唔 似 香 港 咁 , 任 由 生 產 商 話 產 品 可 以 排 毒 、 美 白 ! 」
他 指 , 早 餐 常 見 的 麥 皮 粉 可 止 乾 燥 引 起 的 痕 癢 , 外 國 人 會 加 入 水 中 浸 浴 。 但 港 人 工 作 繁 忙 , 他 建 議 可 以 將 麥 皮 粉 倒 入 棉 手 套 , 注 入 清 水 後 封 緊 , 「 用  輕 擦 身 體 痕 癢 地 方 , 再 沖 水 就 唔 痕 。 」 沐 浴 後 趁 水 份 未 流 失 , 塗 上 潤 膚 品 , 即 可 鎖 住 水 份 。
史 泰 祖 最 後 透 露 保 持 皮 膚 幼 白 的 心 得 : 「 每 朝 洗 臉 , 日 日 防 曬 , 冬 天 都 要 防 曬 ! 記 住 , 我 都 係 用 平 價  太 陽 油  , 防 曬 度 夠 SPF15 就 得 。 」
回復

這文章非常好.

這個秋,冬季等我買翻一支豬油膏搽先得.

謝謝
jenny  在 2005-10-24 11:03 PM 發表:

這文章非常好.

這個秋,冬季等我買翻一支豬油膏搽先得.

謝謝

你買多小錢?
我買50.00.....你買多小錢????
用完後...吾該你寫評語
吾寫冇下次...因有許多地方貼
我未用.....快者1個月後

[ Last edited by 超人 on 2005-10-25 at 07:55 ]
今天在萬寧買.$.45元

超人買貴了5元...

[ Last edited by jenny on 2005-10-31 at 22:06 ]
jenny  在 2005-10-31 10:05 PM 發表:

超人買貴了5元...

450克 made in hk sure???
超人  在 2005-11-2 10:18 PM 發表:

450克 made in hk sure???

450克 made in hk sure...yes sure.
你又靚女又叻女
我去藥房買應該平did
超人  在 2005-11-3 08:42 AM 發表:

你又靚女又叻女
我去藥房買應該平did

water fish.........ME????
超人  在 2005-11-3 08:42 AM 發表:

你又靚女又叻女
我去藥房買應該平did

這個完全是你的.幻覺.黎既諸.
你是否係
超人傑克,怪獸攻擊隊MAT
必殺技:立體神異光線
身高: 40M
體重: 3萬5千噸
年齡: 1萬7千歲

我係你一定用:必殺技:立體神異光線...超.超,超...笨...招...招...招佢.

jenny  在 2005-10-31 10:05 PM 發表:

超人買貴了5元...

萬寧有2隻brand
2隻不是我買這隻牌子......
我是超人
你是神奇女?
哈..哈..哈..是這個嗎?神奇女俠.

姐姐....你玩野..你師傅收你徒弟......肯定激x........哈
今天萬寧--75析:cm04:cm10
:am01  

:cm19...用後感覺...簡直搽左擔豬油在身.:am18

:cm19油...油...油...:cm19

決定不再搽.....留翻呢抄菜或豬油撈飯.

:bm12 :bm12 :bm12 :bm12 :bm12 :bm12 :bm12

[ Last edited by jenny on 2005-12-8 at 22:40 ]